Massage

Waarom massage?

Door massage komen diverse stofjes vrij in het lichaam, waaronder histamine, die vooral de doorbloeding stimuleren maar ook ontstekingsremmend zijn en pijndempend. De neuro-hormonale verklaring gaat er vanuit dat bepaalde hormonen invloed hebben op pijn en op het algemene welbevinden (vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen). Het gaat hierbij vooral om endorfines, serotonine, cortisol en noradrenaline. De verklaring hiervoor is dat door massage het parasympatische deel van het zenuwstelsel wordt geactiveerd. Hierdoor wordt minder cortisol en noradrenaline afgegeven. Dit zijn de hormonen die vrijkomen bij stress en betrokken zijn bij de vecht- of vluchtreactie. Door minder cortisol neemt de activiteit van het immuunsysteem toe en ontstaat er een grotere weerstand tegen ziekten. Massage stimuleert ook de productie van endorfines en serotonine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Waarom een Thaise Yoga Massage?

Thaise yoga massage voorkomt en verhelpt zowel lichamelijke als psychische klachten en stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor men weer energie krijgt. Chronische vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding kunnen door Thaise massage worden verholpen. Het zorgt voor versoepeling van de weefsels (huid, spieren, zenuwbanen en gewrichten) en verbetert de bloedcirculatie. Het bestrijdt stress en vermindert depressieve gevoelens. Op geestelijk/spiritueel vlak verleent het een gevoel van continuïteit aan het lichaam; het zorgt voor stroming en activeert Chi (levensenergie).

Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens een massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook wel eens schertsend “yoga voor luie mensen”. Men wordt bewerkt met duimen, handpalmen, knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. De spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming.
De massage beoogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties langs de energielijnen weg te werken. Vergeleken met traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruikmaakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, stimuleert de Thaise massage weliswaar dezelfde punten maar met een helende aanraking. Daarom zijn de punten aan minder spanning onderhevig, en de levensenergie, of Prana, krijgt gelegenheid om vrij te bewegen. Samen met het beïnvloeden van het energetische aspect, werkt men ook aan het fysieke lichaam. Beginnend bij de voeten en voortschrijdend tot het hoofd, zal het lichaam van de klant worden bewogen, losgemaakt en uitgerekt.
De combinatie van energetische en fysieke aspecten is uniek aan Thaise massage, en datzelfde geldt voor de gevolgen. Deze oude massage wordt omschreven als een gift voor het lichaam (fysiek), de geest (spiritueel) en het gevoel (emotioneel). Het is een manier om ziekte te verhinderen, een hulpmiddel bij het oplossen van blokkades vóór zij zich psychisch of fysiek manifesteren, en voor het verhogen van de flexibiliteit.

Tijdens de Thaise massage wordt gemakkelijk zittende kleding gedragen en de massage gebeurt op een futon of matras.